Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaat, milieu en natuur

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
37 onderwerpen

Klimaat, milieu en natuur

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Klimaat, milieu en natuur

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

wo, 20/11/2024 - 17:30
Vogelgriep
De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft besloten om een landelijke ophok- en afschermplicht in te stellen. Dit besluit is genomen na een nieuwe risicobeoordeling van de Deskundigengroep Dierziekten, die het risico op vogelgriepuitbraken matig tot hoog inschatten.

di, 19/11/2024 - 15:30
Klimaatverandering
Tijdens COP29 in Bakoe heeft de door Nederland opgerichte Coalition on Fossil Fuel Incentives and Subsidies 3 nieuwe landen verwelkomd. Colombia, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk hebben zich aangesloten bij deze internationale coalitie, die in 2023 werd gelanceerd op Nederlands initiatief. In totaal werken nu 16 landen samen aan het transparanter maken en afbouwen van fossiele voordelen en subsidies.

di, 19/11/2024 - 10:28
Duurzame energie
De Rijksoverheid lanceert een nieuwe campagne om Nederlanders te helpen bewuster om te gaan met energie. Dit is het vervolg op de ‘Zet ook de knop om’ campagne, waarbij huishoudens en bedrijven tips kregen om energie te besparen.

ma, 18/11/2024 - 11:47
Vogelgriep
In Putten (provincie Gelderland) is vogelgriep vastgesteld op een biologisch leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 23.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is de 1e uitbraak sinds december 2023; dit is een grote teleurstelling en een ingrijpende gebeurtenis voor pluimveehouders.

ma, 18/11/2024 - 11:00
Klimaatverandering
Staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zich afgemeld voor de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan. Jansen zou dinsdag afreizen.

do, 14/11/2024 - 10:15
PFAS
Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat wil zeggen dat voor al deze stoffen per direct een minimalisatieplicht gaat gelden.

di, 12/11/2024 - 16:00
Water
De komende jaren staan we voor de grootste onderhoudsopgave ooit aan onze wegen, vaarwegen en spoorwegen. Dat vraagt veel mankracht, materialen en investeringen, maar het onderhoud is noodzakelijk om Nederland nu en in de toekomst in beweging te houden. Hierdoor is er minder geld beschikbaar voor grote nieuwe investeringen in de Nederlandse infrastructuur. Nieuwe projecten, met name voor de aanleg van wegen, zijn daarnaast door gebrek aan financiële middelen, stikstofruimte en personele capaciteit moeilijk uitvoerbaar. Maar we kijken naar wat wél kan om Nederland bereikbaar te houden en waar mogelijk de bereikbaarheid te verbeteren.

di, 12/11/2024 - 15:15
Klimaatverandering
Nederland gaat nauwer samenwerken met Denemarken en Noorwegen om waterstof als schone energiebron verder te ontwikkelen. Dat is de uitkomst van een bezoek van minister Hermans van Klimaat en Groene Groei met Zijne Majesteit de Koning aan Denemarken en Noorwegen. De samenwerking is belangrijk voor de overgang naar een duurzame economie en de vermindering van uitstoot in Noordwest-Europa. De nieuwe afspraken dragen bij aan de verdere ontwikkeling van Nederland als belangrijke schakel in het transport en gebruik van waterstof. Samenwerking tussen deze landen levert een grote bijdrage aan de Europese waterstofmarkt. Samen met bedrijven en onderzoeksinstellingen uit Denemarken en Noorwegen werkt Nederland aan projecten die waterstofproductie, opslag en transport mogelijk maken.

ma, 11/11/2024 - 17:00
Klimaatverandering
Bijna 4 op de 10 Nederlanders is zeer gemotiveerd om klimaatvriendelijke keuzes te maken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Publieksmonitor Klimaat en Energie. Ook zijn veel Nederlanders gemotiveerd, maar we denken dat andere Nederlanders minder gemotiveerd zijn. Deze onderschatting is volgens gedragswetenschappers één van de redenen waarom actie achterblijft: als we denken dat de ander het niet doet, waarom ik dan wel. Het onderzoek laat daarmee zien waarom de Nationale Klimaatweek 2024, die vandaag van start gaat, zo belangrijk is. Een week waarin honderden burgers, bedrijven en organisaties anderen enthousiasmeren tot een duurzamer leven met acties en evenementen door het hele land. Deze vierde editie van de Nationale Klimaatweek telt 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters en 127 gemeenten om Nederland te inspireren.