Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaat, milieu en natuur

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
37 onderwerpen

Klimaat, milieu en natuur

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Klimaat, milieu en natuur

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

di, 11/02/2025 - 16:00
Natuur en biodiversiteit
De Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) bevat ruim 200 miljoen gecontroleerde waarnemingen van plant- en diersoorten in Nederland. Vanaf 11 februari 2025 zijn deze natuurdata kosteloos te raadplegen. Hierdoor kan voortaan iedereen deze data inzien en gebruiken om de natuur beter te leren kennen, beschermen en beheren.

do, 19/12/2024 - 10:31
Natuur en biodiversiteit
De nieuwe EU-verordening ontbossingsvrije producten (EUDR) is met 12 maanden uitgesteld. Inhoudelijk blijft de verordening ongewijzigd en treedt eind december 2025 in werking. Dit betekent dat bedrijven een jaar langer de tijd hebben om zich goed op de EUDR voor te bereiden. De rijksoverheid zal het komende jaar gebruiken om het bedrijfsleven daarbij te helpen.

di, 17/12/2024 - 16:22
Natuur en biodiversiteit
Het kabinet en de provincies komen met een landelijke aanpak om wolvenaanvallen op mensen, huisdieren en vee zoveel mogelijk te voorkomen en effectiever op te treden als deze aanvallen toch plaatsvinden. Een van de belangrijkste speerpunten is dat er een Landelijk Team Veebescherming komt, dat veehouders gaat helpen om wolfwerende maatregelen te nemen. Ook komt er een Landelijk Informatiepunt Wolf (LIW), dat is bedoeld als een centrale plek voor publieksvragen, educatie en voorlichting over de wolf. Dat staat in de nieuwe Landelijke Aanpak Wolven (LAW) die staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) vandaag met de Tweede Kamer deelt.

vr, 29/11/2024 - 14:36
Natuur en biodiversiteit
Om boeren weer toekomstperspectief te bieden, werkt het kabinet aan diverse landelijke regelingen en gebiedsspecifieke oplossingen die ook bijdragen aan natuur-, water- en klimaatopgaven. Agrarisch natuurbeheer krijgt een stevige impuls: zo breidt het kabinet het aantal hectare agrarisch natuurbeheer uit tot circa 280.000, bekijken we of de beheercontracten verlengd kunnen worden naar maximaal 20 jaar en wil het kabinet de vergoedingen periodiek indexeren. In specifieke gebieden, zoals veenweidegebieden en beekdalen, blijven we gebiedsgericht doorwerken middels de aanpak ‘Ruimte voor Landbouw en Natuur’. Minister Femke Marije Wiersma (LVVN) schetst in 3 Kamerbrieven haar beleid voor stikstofreductie, agrarisch natuurbeheer en de gebiedsspecifieke aanpak. 

ma, 11/11/2024 - 15:26
Natuur en biodiversiteit
Schoon water, bodem, lucht en onze natuurlijke omgeving zijn de basis voor onze gezondheid en voedselproductie. Tegelijkertijd heeft de natuur in Nederland het moeilijk door onder meer droogte en stikstof. Rijk en provincies nemen daarom maatregelen om de natuur te verbeteren. Het Rijk stelt ruim € 1,3 miljard beschikbaar waarmee provincies nu aan de slag kunnen met de uitvoering van hun plannen. 

di, 15/10/2024 - 08:42
Natuur en biodiversiteit
Honderden extra bluswatervoorzieningen moeten er voor zorgen dat natuurbranden in Nederland beter kunnen worden bestreden. Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN) stelt  11,5 miljoen beschikbaar voor de komende twee jaar. Bij heide-, duin- en bosgebieden zal er gewerkt worden aan het vergroten van de beschikbaarheid van bluswater.

wo, 02/10/2024 - 14:00
Natuur en biodiversiteit
De Rode Lijsten Zweefvliegen, Reptielen en Amfibieën zijn vastgesteld. Op deze lijsten staan inheemse soorten die bedreigd worden of uit Nederland zijn verdwenen. Rode Lijsten hebben een signalerende functie voor wanneer soorten achteruitgaan. Voorbeelden van soorten die op de Rode Lijsten staan zijn het spiegelelfje en het moerasgitje (zweefvliegen), de muurhagedis en adder (reptielen) en de vuursalamander en boomkikker (amfibieën).

vr, 14/06/2024 - 13:51
Natuur en biodiversiteit
Het huidige stikstofbeleid draagt bij aan een verbetering voor de natuur, maar er is nog fors meer stikstofreductie nodig om een gezond niveau te bereiken. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het RIVM in opdracht van de minister voor Natuur en Stikstof. Het is aan een nieuw kabinet om opvolging te geven aan deze conclusies.

vr, 07/06/2024 - 14:09
Natuur en biodiversiteit
Het kabinet wil € 1,54 miljard beschikbaar stellen voor zogenoemde koplopersmaatregelen in de regio. Het gaat om maatregelen voor bijvoorbeeld verduurzaming van veehouderijen of natuurherstel die snel uitgevoerd kunnen worden. De provincies hebben hier vorig jaar plannen voor ingediend. Die plannen zijn vervolgens meermaals getoetst en dragen bewezen bij aan toekomstbestendige landbouw en de doelen voor natuur, water en klimaat. Nu de toetsing is afgerond, kunnen de provincies – samen met alle betrokkenen – verder met de uitvoering.