Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderwijs

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
26 onderwerpen

Onderwijs

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Onderzoek laat zien dat de groei van het aantal Engelstalige opleidingen en internationale studenten dusdanig is dat het hoger onderwijs te veel onder druk komt te staan. Zo bestaat de kans dat het stelsel op termijn deze instroom niet meer aankan en komt niet alleen de financiering ervan onder druk, maar ook de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor Nederlandse studenten. Daarom moeten er maatregelen genomen worden ter bescherming van de Nederlandstalige student en het gebruik van het Nederlands in de wetenschap.

Onderwijs

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

di, 15/10/2024 - 16:00
Onderwijs en internationalisering
Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil de Nederlandse taal weer de norm laten zijn op hogescholen en universiteiten. Bruins zet de Wet internationalisering in balans (WIB) hiervoor door, scherpt deze in onderliggende regelgeving verder aan en maakt ondertussen afspraken met de onderwijsinstellingen. De minister wil met deze maatregelen zorgen dat het onderwijs toegankelijk blijft, de Nederlandse taalvaardigheid verbetert en de blijfkans van internationaal talent groter wordt. Dat schrijft minister Bruins vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. 

ma, 13/05/2024 - 16:00
Onderwijs en internationalisering
Het behouden van de voordelen van internationalisering door gerichter te sturen, leidend tot balans. Dat staat centraal in het wetsvoorstel Wet internationalisering in balans (WIB) van minister Dijkgraaf (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), dat vandaag naar de Kamer wordt gestuurd. Dankzij het wetsvoorstel wordt het mogelijk om beter te kunnen sturen op de mobiliteit van internationale studenten. Een ander doel is het behouden en versterken van het Nederlands als onderwijs- en onderzoekstaal. Het wetsvoorstel is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om gezamenlijk met de hogescholen en universiteiten weloverwogen internationalisering in goede banen te leiden en internationaal talent te behouden voor de sectoren waar we hen hard nodig hebben. Het wetsvoorstel moet leiden tot een betere balans: tussen enerzijds het benutten van de toegevoegde waarde van internationalisering en anderzijds het behouden van de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van het hbo en wo. De afgelopen 10 jaar is het aantal internationale studenten bij met name universiteiten sterk toegenomen. Dat leidt op sommige plaatsen tot druk op de onderwijskwaliteit en de toegankelijkheid voor Nederlandse studenten, met overvolle collegezalen en hoge werkdruk voor docenten. Ook vervangt het groeiend aantal anderstalige opleidingen, vooral Engelstalige, op sommige plekken het Nederlands als onderwijs- en onderzoekstaal.

wo, 13/12/2023 - 18:00
Onderwijs en internationalisering
Balans tussen de waarde van internationalisering voor ons onderwijs en anderzijds de toegankelijkheid van dat onderwijs. Met dat doel werkt minister Dijkgraaf (onderwijs) aan een wetsvoorstel, onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om die  internationalisering te beheersen en te sturen. Het kabinet zet nu de volgende stap: het wetsvoorstel is voor advisering voorgelegd aan de Onderwijsraad. Ook is aan de hogescholen en universiteiten gevraagd om met een voorstel te komen voor beheersing en sturing. Dat schrijft Dijkgraaf vandaag in een brief aan de Kamer.

vr, 14/07/2023 - 14:52
Onderwijs en internationalisering
Vandaag start de internetconsultatie van de Wet internationalisering in balans. Tot medio september kan iedereen zijn mening geven over dit wetsvoorstel. Het bevat maatregelen op het gebied van taal, regievoering en sturing op het toelaten van studenten, om zo het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt beter te kunnen beheersen en sturen. Dit moet leiden tot een betere balans bij de internationalisering in het hbo en wo. 

vr, 09/06/2023 - 16:15
Onderwijs en internationalisering
Nederland en Suriname starten een tweejarige samenwerking voor beter onderwijs. Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en de Surinaamse Minister Henry Ori, van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben hiervoor zojuist hun handtekening gezet onder de gezamenlijke onderwijsagenda. Aankomende week is minister Ori in Nederland waar hij ook met minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) de samenwerking bekrachtigt. 

do, 17/11/2022 - 16:45
Onderwijs en internationalisering
Scholen en onderwijsinstellingen zijn nu een heel jaar hard aan de slag om hun leerlingen en studenten te helpen met de gevolgen van de coronacrisis. Dat levert verschillende resultaten op, zo blijkt uit de nieuwste voortgangsrapportage van het Nationaal Programma Onderwijs. Ook zien docenten dat sommige leerlingen en studenten minder gemotiveerd zijn en meer moeite hebben met leren. Dat schrijven onderwijsministers Dijkgraaf en Wiersma aan de Tweede Kamer. 

do, 08/09/2022 - 06:00
Onderwijs en internationalisering
Om het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland te verkleinen, presenteert het kabinet samen met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten vandaag het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030. Met dit actieplan willen de partijen tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen over een periode van 8 jaar komen. Naast het bouwen van extra betaalbare studentenwoningen wordt er ook ingezet op nieuwe sturingsmogelijkheden, om meer grip te krijgen op de instroom van internationale studenten. 

ma, 08/03/2021 - 08:30
Onderwijs en internationalisering
Nederland trekt 50 miljoen euro extra uit om ervoor te zorgen dat meer kinderen, vooral meisjes, in ontwikkelingslanden naar school kunnen. Dat maakte minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maandag, op Internationale Vrouwendag, bekend.

vr, 06/09/2019 - 15:00
Onderwijs en internationalisering
Studenten uit andere landen dragen bij aan onze wetenschap, economie en arbeidsmarkt. Internationalisering in het hoger onderwijs is van grote waarde voor de Nederlandse samenleving, maar de groei van het aantal internationale studenten moet niet doorschieten. Uit interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) blijkt dat de financiering, kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs daardoor onder druk kunnen komen. Om meer balans te brengen, wil het kabinet de regels voor het aanbieden van niet-Nederlandstalig onderwijs herzien, het minimale instellingscollegegeld voor niet-EER-studenten verhogen en de mogelijkheid voor een capaciteitsbeperking (numerus fixus) voor anderstalige trajecten van opleidingen invoeren.