Overslaan en naar de inhoud gaan

Recht, veiligheid en defensie

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
57 onderwerpen

Recht, veiligheid en defensie

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Nederland moet er binnen de EU voor pleiten de vorming van een Europese krijgsmacht te gaan onderzoeken.

Recht, veiligheid en defensie

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

di, 24/09/2024 - 09:00
Bescherming van consumenten
Online platforms zijn de afgelopen jaren steeds meer producten uit Azië en Amerika direct aan Europese consumenten gaan verkopen. Dit heeft niet alleen geleid tot oneerlijke concurrentie voor Nederlandse ondernemers, maar ook tot meer onveilige of illegale producten die in de EU en Nederland niet verkrijgbaar of toegestaan zijn. Daarom is het belangrijk dat er 1 platform komt waar Nederlandse consumenten en ondernemers meldingen hierover kunnen doen. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken), verantwoordelijk voor consumentenbescherming en het toezicht op producten, maakt vandaag de start van productenmeldwijzer.nl bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

vr, 06/09/2024 - 18:09
Bescherming van consumenten
Martijn Ridderbos is door de minister van Economische Zaken benoemd tot bestuurslid bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

di, 04/06/2024 - 15:13
Bescherming van consumenten
De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving gaat vervangen, is vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Met de nieuwe regelgeving worden energieconsumenten beter beschermd, komen er meer mogelijkheden om het volle stroomnet flexibel te gebruiken en wordt het veilig uitwisselen van gegevens tussen netbeheerders, energieleveranciers en klanten beter geregeld.

ma, 22/04/2024 - 18:30
Bescherming van consumenten
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) gaat onderdelen van haar Consumentenagenda op het gebied van telemarketing en deurverkoop wettelijk uitwerken. Telefonische verkoop van bijvoorbeeld energiecontracten wordt straks verder beperkt.

wo, 17/04/2024 - 11:18
Bescherming van consumenten
Consumenten krijgen betere duurzaamheidsinformatie over producten en diensten. Nu vindt er nog regelmatig misleiding plaats, omdat diverse duurzaamheidsclaims als ‘groen’ of ‘milieubewust’ niet of onvoldoende zijn onderbouwd. Deze nieuwe regels voor betere consumentenbescherming (Empowering the Consumer for the Green Transition) gelden vanaf medio 2026 overal in de EU.

vr, 16/02/2024 - 14:39
Bescherming van consumenten
De Europese Digital Services Act (DSA) geldt vanaf zaterdag 17 februari 2024 voor alle onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, online reis- en accommodatieplatforms, internetproviders en platforms om content te delen, zoals videoplatforms. In navolging van de 19 allergrootste platforms, die vanaf augustus 2023 al moeten voldoen aan (de strengste verplichtingen van) de DSA, moeten ook andere digitale diensten nu grondrechten van gebruikers beter beschermen, online misleiding en illegale informatie aanpakken en een gelijk speelveld realiseren voor gebruikers.

vr, 29/12/2023 - 10:30
Bescherming van consumenten
De regels voor online bescherming van consumenten worden aangescherpt, wijziging van de lijst van duurzame investeringen die in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek en de jaarlijkse vaststelling van de bedragen voor coöperatieve energieopwekking. Dit zijn een aantal van de belangrijkste veranderingen van regels en wetten op het terrein van Economische Zaken en Klimaat die begin 2024 ingaan.

vr, 22/12/2023 - 14:00
Bescherming van consumenten
Consumenten gebruiken allerlei elektrisch oplaadbare apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, koptelefoons, videogameconsoles, camera’s, computermuizen en e-readers. Nu hebben deze nog verschillende typen opladers. Over een jaar – vanaf 28 december 2024 – moeten nieuwe apparaten op de Nederlandse markt dezelfde (USB-C) aansluiting hebben. Vanaf april 2026 geldt dit ook voor laptops. De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met dit besluit van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Het Nederlandse besluit volgt op een eerder aangekondigde Europese richtlijn om te zorgen dat nieuwe apparaten – ook van buiten de EU – op de Europese markt alleen met dezelfde oplaadaansluiting te koop zijn.

ma, 20/11/2023 - 09:20
Bescherming van consumenten
De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (oftewel de maximale kredietvergoeding) zal per 1 januari stijgen van 14% naar maximaal 15%. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden.