Overslaan en naar de inhoud gaan

Recht, veiligheid en defensie

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
57 onderwerpen

Recht, veiligheid en defensie

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Nederland moet er binnen de EU voor pleiten de vorming van een Europese krijgsmacht te gaan onderzoeken.

Recht, veiligheid en defensie

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

ma, 10/06/2024 - 16:10
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
De wereld verandert en de dreigingen veranderen. We staan met de hele samenleving voor grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, toenemende spanningen in de wereld, energietransitie en verdergaande digitalisering. We moeten ons goed voorbereiden op huidige en toekomstige crises. Die kunnen ingewikkeld, onvoorspelbaar, groot en langdurig zijn. Daarom hebben Rijk, veiligheidsregio’s en de openbare lichamen in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) met betrokkenheid van publieke en private partners hun gezamenlijke ambities en activiteiten gebundeld in de Landelijke Agenda Crisisbeheersing voor 2024-2029.

di, 06/12/2022 - 14:17
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
Hoe zorgen we dat de crisisbeheersing in Nederland toekomstbestendig blijft? De minister van Justitie en Veiligheid heeft vandaag de contourennota Versterking Crisisbeheersing en Brandweerzorg, het Nationaal Handboek Crisisbeheersing en het kader modernisering staatsnoodrecht aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze plannen laten zien hoe partijen in het crisisdomein de komende jaren samenwerken.

wo, 30/11/2022 - 12:00
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
NL-Alert in 10 jaar uitgegroeid tot hét alarmmiddel bij noodsituaties NL-Alert bestaat deze maand 10 jaar. Inmiddels werd het alarmmiddel ruim 1.100 keer ingezet in verschillende situaties. Van grote branden en onverwacht noodweer tot de huldiging van Feyenoord en een ontsnapte giftige slang. Binnenkort ontvangt heel Nederland wéér een NL-Alert: op maandag 5 december rond 12.00 uur zendt de overheid het twintigste NL-Alert testbericht uit.

vr, 01/10/2021 - 19:26
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
Zowel de COVID-19 pandemie als de recente overstromingen hebben in België, Luxemburg en Nederland grote impact gehad. Alledrie de landen stonden en staan voor een ongekende uitdaging. De al goede samenwerking tussen de landen is sinds de start van de pandemie versterkt en verder uitgebouwd. Tijdens een informeel overleg vandaag in België onderstreepten Minister Verlinden (Binnenlandse Zaken, België), minister Bofferding (Binnenlandse Zaken, Luxemburg) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, Nederland) het belang van samenwerking tussen de drie buurlanden op crisisbeheersing en rampenbestrijding. Voorafgaand aan het overleg brachten de ministers een werkbezoek aan een Belgische hulppost in het door overstromingen getroffen gebied in Wallonië.

vr, 16/07/2021 - 16:45
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
De provincie Limburg heeft te maken met grote wateroverlast door extreme regenval en hoge waterstanden. Huizen, winkels en bedrijven zijn onder water gelopen, auto’s zijn zwaar beschadigd en mensen hebben uit voorzorg hun huis moeten verlaten. De Rijksoverheid staat in nauw contact met de Veiligheidsregio’s en biedt hulp. Rond het middaguur is er wederom een crisisoverleg (informerend MCCb) geweest, in aanwezigheid van onder meer premier Rutte en de minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen. De komende dagen brengen beide kabinetsleden een bezoek aan het getroffen gebied. 

di, 01/06/2021 - 12:14
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
Ontvang jij ‘m ook? NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Zo ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, mocht je oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

ma, 22/06/2020 - 11:00
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
Ruim 90% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder (13,6 miljoen mensen) ontving het NL‑Alert controlebericht van 8 juni op hun mobiel. Daarmee ligt het bereik hoger dan in december vorig jaar, toen 85%van de Nederlanders het controlebericht op hun mobiel ontving. Van de 10% die het NL-Alert controlebericht niet had ontvangen, was 4% op de hoogte gebracht via anderen die het controlebericht wel hadden ontvangen (bijv. familieleden, klasgenoten, collega’s, e.d.). Het totale bereik van NL-Alert ligt daarmee op 94%.  

ma, 16/12/2019 - 15:13
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
Het NL-Alert controlebericht van 2 december is door ruim 12,9 miljoen mensen ontvangen (85% van de mensen van 12 jaar en ouder). Daarmee ligt het bereik flink hoger dan in juni dit jaar, toen 11,7 miljoen mensen van 12 jaar en ouder (78%) het controlebericht ontvingen.

vr, 05/07/2019 - 15:45
Veiligheidsregio's en crisisbeheersing
De ministerraad heeft ingestemd met de instelling van de Evaluatiecommissie Wet veiligheidsregio’s (Wvr). De heer Erwin Muller is benoemd als voorzitter van de commissie. Hij is op dit moment hoogleraar Veiligheid en Recht, decaan van de faculteit Governance and Global Affairs en bestuurder van de Campus Den Haag aan de Universiteit Leiden. Eerder was hij onder andere vicevoorzitter en lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en Algemeen Directeur COT Instituut Veiligheids- en Crisismanagement.