Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
46 onderwerpen

Economie

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Door inkoopbeperkingen voor winkels, zoals supermarkten, drogisterijen en elektronicaketens die hen worden opgelegd door Europese fabrikanten en leveranciers zijn consumenten in Nederland vaak duurder uit dan bijvoorbeeld consumenten in Duitsland. Het is belangrijk dat de politiek in actie komt om in overleg met de EU-lidstaten te komen tot regelgeving die dit verbiedt.

Economie

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

wo, 06/11/2024 - 15:15
Corporate governance
Minister Beljaarts (Economische Zaken) heeft vandaag Rob van Wingerden ontvangen als beoogd voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance. De commissie ziet toe op de naleving van de Corporate Governance Code met afspraken voor goed ondernemingsbestuur. Van Wingerden is voormalig bestuursvoorzitter van Koninklijke BAM Groep en momenteel interim-bestuursvoorzitter bij spoor- en bouwbedrijf Strukton.

vr, 02/02/2024 - 14:00
Corporate governance
Grote multinationals moeten voortaan jaarlijks openbaar maken hoeveel winstbelasting zij wereldwijd betalen. Het gaat om bedrijven die in meerdere landen gevestigd zijn en een netto-omzet hebben van meer dan € 750 miljoen. Het verplicht openbaar maken van de winstbelasting vergroot de transparantie over de belasting die multinationals wereldwijd betalen. Het moet deze bedrijven ertoe bewegen fiscaal verantwoord te ondernemen en belasting te betalen in de landen waar zij activiteiten hebben en winst maken.

vr, 19/01/2024 - 13:15
Corporate governance
Goed ondernemingsbestuur beschermt de belangen van aandeelhouders, werknemers en de samenleving. Gedragsregels hiervoor staan in de Corporate Governance Code. Alle beursgenoteerde bedrijven en institutionele beleggers met hoofdkantoor in Nederland moeten in hun bestuursverslag verantwoorden hoe zij de code naleven. De ministerraad heeft op voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat ingestemd met de versterking van de toekomst van dit corporate governance stelsel.

vr, 22/12/2023 - 14:32
Corporate governance
Het kabinet heeft een voorstel gedaan om minder bedrijven te verplichten tot een controle van de jaarverslaggeving door een accountant en tot het opstellen van een bestuursverslag. De lasten voor bedrijven en de druk op de controle-capaciteit van accountants worden hierdoor verlaagd.

di, 20/12/2022 - 16:30
Corporate governance
Bestuurders van vennootschappen moeten bij het bepalen van de strategie en het nemen van beslissingen de houdbaarheid en duurzaamheid op de lange termijn centraal stellen. Ook moeten zij de belangen van stakeholders meewegen. Daarnaast moeten vennootschappen beleid voor diversiteit en inclusie opstellen voor de gehele onderneming. Dat stelt de Monitoring Commissie Corporate Governance Code in de geactualiseerde Corporate Governance Code. Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft de nieuwe Code vandaag in ontvangst genomen van Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van de Commissie.

di, 28/09/2021 - 14:03
Corporate governance
Het ingroeiquotum voor een betere man-vrouw verhouding in de top van het bedrijfsleven is een feit. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel van ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Van Engelshoven (Emancipatie). Dat is nodig omdat de resultaten vanuit het bedrijfsleven voor meer diversiteit al jaren achter blijven. Het streven is de wet in te laten gaan op 1 januari 2022.

di, 23/03/2021 - 14:36
Corporate governance
Beursvennootschappen kunnen straks een bedenktijd van maximaal 250 dagen inroepen wanneer aandeelhouders vragen om ontslag van bestuurders/commissarissen, of wanneer een vijandig overnamebod wordt gedaan én er sprake is van een wezenlijke strijd met het belang van de vennootschap. Dit geeft het bestuur meer ruimte om te overleggen met stakeholders (zoals werknemers) en bijvoorbeeld alternatieven te verkennen bij een vijandige overname. Het doel is Nederlandse beursvennootschappen te beschermen tegen de druk van bepaalde op korte termijn gerichte aandeelhouders of tegen bepaalde vijandige overnames. In dergelijke situaties kan het kortetermijnbelang gaan overheersen, ten koste van economische en maatschappelijke effecten op de (middel)lange termijn.

vr, 20/03/2020 - 16:16
Corporate governance
De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoekstra ingestemd met maatregelen om de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren. Zo komen er onder meer heldere criteria voor het meten van kwaliteit, valt het toezicht straks in zijn geheel onder de Autoriteit Financiële Markten en moeten de grootste accountantsorganisaties verplicht een raad van commissarissen hebben waarmee intern toezicht beter geborgd wordt. De maatregelen moeten naast duurzame verbetering van de kwaliteit ook zorgen voor een cultuuromslag op de werkvloer. Een kwartiermaker wordt aangesteld om alle betrokkenen om tafel te brengen en te zorgen voor de voortgang en uitvoering van maatregelen.