Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
46 onderwerpen

Economie

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Door inkoopbeperkingen voor winkels, zoals supermarkten, drogisterijen en elektronicaketens die hen worden opgelegd door Europese fabrikanten en leveranciers zijn consumenten in Nederland vaak duurder uit dan bijvoorbeeld consumenten in Duitsland. Het is belangrijk dat de politiek in actie komt om in overleg met de EU-lidstaten te komen tot regelgeving die dit verbiedt.

Economie

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

do, 07/11/2024 - 15:00
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Digitalisering heeft ingrijpende gevolgen voor hoe we leven, wonen en werken. Digitalisering staat dan ook aan de basis van veel van de ambities van het kabinet. De overheid wil digitale technologie verantwoord inzetten en goede dienstverlening bieden aan burgers en ondernemers. In de startbrief die deze week is aangeboden aan de Tweede Kamer introduceert staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties Zsolt Szabó de komst van de nieuwe Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS).

wo, 06/11/2024 - 20:52
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Nederland wil betere wereldwijde afspraken over het militair gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Daarvoor diende Nederland samen met Zuid-Korea de allereerste resolutie over dit onderwerp in bij de Verenigde Naties (VN). Deze resolutie werd vandaag aangenomen. Lees hieronder waarom dat belangrijk is.

vr, 30/08/2024 - 16:00
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Voor consumenten en bedrijven is het nodig dat met nieuwe spelregels de data-economie beter gaat werken. Bijvoorbeeld als het gaat om betere toegang tot je digitale gegevens en deze wel of niet kunnen delen. Maar ook om innovatie bij én meer concurrentie tussen kleine en grote bedrijven. De ministerraad heeft ingestemd om een wetsvoorstel hiervoor van minister Beljaarts (Economische Zaken) voor advies naar de Raad van State te zenden. Daarna behandelen de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel.

vr, 02/08/2024 - 09:46
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Om ervoor te zorgen dat AI (kunstmatige intelligentie) veilig en betrouwbaar wordt ontwikkeld en toegepast, is per 1 augustus 2024 in de Europese Unie de AI-verordening in werking getreden. Dit zijn Europese eisen en kaders voor AI. Zo kunnen we optimaal van de (economische) kansen van AI profiteren, worden de risico’s van AI-systemen en toepassingen aangepakt en stimuleren we de ontwikkeling van betrouwbare AI. De verordening zal stapsgewijs van toepassing worden.

do, 18/01/2024 - 11:18
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Het Nederlandse kabinet presenteert vandaag als een van de eerste EU-lidstaten een visie op generatieve AI. In de visie benadrukt het kabinet het belang van het ondernemen van actie met het oog op de mogelijkheden en uitdagingen van deze disruptieve en tegelijk kansrijke technologie.

di, 24/10/2023 - 16:42
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Door extra publieke en private investeringen in innovatieve digitale technologie, moderne regels voor digitale markten en meer beschikbaarheid van snelle digitale infrastructuur zijn de vijf kabinetsdoelen voor de digitale economie afgelopen jaar dichterbij gekomen. Zo hebben meer Nederlanders (van 91% naar 98%) toegang tot gigabitinternet en past 80% van het mkb (was 75,3%) een basisniveau van digitalisering toe. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2023 van de kabinetsstrategie Digitale Economie van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) waarmee de ministerraad akkoord is gegaan.

ma, 04/09/2023 - 15:12
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders gebruiken generatieve AI. Generatieve AI is een technologie die op basis van een menselijke vraag of opdracht automatisch een tekst, afbeelding of video maakt. Een bekend voorbeeld is ChatGPT. Het wordt steeds duidelijker dat generatieve AI veel voordelen biedt, maar ook zorgt voor risico’s, uitdagingen én vragen oproept. Want hoe goed is deze technologie voor de mens en maatschappij? 

do, 16/02/2023 - 16:24
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Regeringsvertegenwoordigers hebben tijdens de REAIM-summit ingestemd met een gezamenlijke ‘call to action’ over de verantwoorde ontwikkeling, toepassing en het gebruik van kunstmatige intelligentie in het militaire domein. De tweedaagse bijeenkomst werd georganiseerd in het World Forum in Den Haag door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie. Zuid-Korea was mede-gastland.

vr, 03/02/2023 - 16:00
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Het tekort aan personeel in techniek en ICT kan de energietransitie, digitalisering en verduurzaming remmen en de concurrentiepositie van Nederland verslechteren. Werkgevers in deze sectoren zijn in actie gekomen om de tekorten aan te pakken. Aanvullend daarop neemt het kabinet maatregelen voor meer technisch en ICT-geschoold personeel. De instroom in het bètatechnisch onderwijs moet omhoog, de aansluiting tussen het bètatechnisch onderwijs en de arbeidsmarkt moet beter en werkgevers en overheid willen technisch personeel in de techniek en ICT behouden.