Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
46 onderwerpen

Economie

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Door inkoopbeperkingen voor winkels, zoals supermarkten, drogisterijen en elektronicaketens die hen worden opgelegd door Europese fabrikanten en leveranciers zijn consumenten in Nederland vaak duurder uit dan bijvoorbeeld consumenten in Duitsland. Het is belangrijk dat de politiek in actie komt om in overleg met de EU-lidstaten te komen tot regelgeving die dit verbiedt.

Economie

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

di, 15/10/2024 - 12:12
Financiën Europese Unie
Nederland heeft op 15 oktober 2024 het budgettair-structureel plan voor de middellange termijn bij de Europese Commissie ingediend. Dit is het eerste plan van Nederland onder de onlangs aangepaste Europese begrotingsafspraken. Het plan geeft een beschrijving van de overheidsuitgaven voor de aankomende vier jaar en van investeringen en hervormingen. De Miljoenennota 2025 en het regeerprogramma zijn de basis voor het ingediende plan.

wo, 28/06/2023 - 13:31
Financiën Europese Unie
De Europese Commissie heeft op 28 juni 2023 een voorstel gepresenteerd voor de mogelijke uitgifte van een digitale euro. De Europese Commissie stelt voor dat de digitale euro de status van wettig betaalmiddel krijgt, niet programmeerbaar wordt en dat de privacy van burgers in de EU op dezelfde wijze wordt bewaakt als bij huidige betalingen via de bank. Mensen mogen zelf beslissen of ze wel of niet digitale euro’s willen hebben en gebruiken om betalingen mee te doen. Contant geld blijft daarnaast gewoon beschikbaar.

di, 06/12/2022 - 13:45
Financiën Europese Unie
De Nederlandse regio’s Groningen-Emmen, IJmond, Groot-Rijnmond, West-Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg krijgen tot en met 2027 in totaal € 623 miljoen extra Europese ondersteuning vanuit het zogenoemde Just Transition Fund (JTF). De Europese Unie (EU) stelt dit geld beschikbaar aan regio’s met extra uitdagingen als gevolg van de ambitie om in 2050 een klimaatneutrale economie te hebben. Het JTF ondersteunt het verduurzamen van de economie en het versterken van de arbeidsmarkt. Het Nederlandse JTF-programma is ingediend door minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

wo, 12/10/2022 - 18:01
Financiën Europese Unie
Minister Kaag van Financiën is per 1 april 2023 co-voorzitter van de Coalition of Finance Ministers for Climate Action (CFMCA). Dat is 12 oktober 2022 bekendgemaakt door CFMCA tijdens een bijeenkomst en marge van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

do, 08/09/2022 - 18:34
Financiën Europese Unie
Vandaag overhandigde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan minister-president Rutte en minister van Financiën Kaag het positieve besluit van de Europese Commissie over het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (HVP). Dit plan heeft Nederland opgesteld om aanspraak te kunnen maken op geld dat voor Nederland is gereserveerd in het Europese coronaherstelfonds.

do, 01/09/2022 - 17:33
Financiën Europese Unie
Minister-president Rutte en minister Kaag van Financiën ontvangen donderdag 8 september 2022 de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen bij het Havenbedrijf Rotterdam. Het bezoek staat in het teken van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (HVP),  dat het kabinet in juli heeft ingediend bij de Europese Commissie.

wo, 24/08/2022 - 12:39
Financiën Europese Unie
Nederland scoort goed in een internationale evaluatie van de aanpak van witwassen en financiering van terrorisme. Tegelijkertijd zijn er verschillende punten waarop Nederland verbeteringen kan doorvoeren. Dat blijkt uit een rapport van de Financial Action Task Force (FATF) dat vandaag is gepubliceerd.

do, 23/06/2022 - 11:00
Financiën Europese Unie
Op 23 juni 2022 heeft het ministerie van Financiën het jaarverslag 2021 gepubliceerd van het Kiesgroepprogramma van het ministerie van Financiën.

wo, 25/05/2022 - 16:52
Financiën Europese Unie
Ontheemden uit Oekraïne in Nederland kunnen binnenkort Oekraïense hryvnia omwisselen in euro’s. Het kabinet stelt hiervoor een regeling op die op korte termijn in werking treedt. Het gaat om een eenmalige mogelijkheid voor maximaal 10.000 hryvnia (ongeveer € 310) per persoon. Bij de omwisseling worden geen transactiekosten in rekening gebracht. De regeling gaat in eerste instantie gelden voor drie maanden. Tot 9 december 2022 konden vluchtelingen uit Oekraine hun geld inwisselen in euro's. De regeling is beeïndigd.