Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
46 onderwerpen

Economie

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Door inkoopbeperkingen voor winkels, zoals supermarkten, drogisterijen en elektronicaketens die hen worden opgelegd door Europese fabrikanten en leveranciers zijn consumenten in Nederland vaak duurder uit dan bijvoorbeeld consumenten in Duitsland. Het is belangrijk dat de politiek in actie komt om in overleg met de EU-lidstaten te komen tot regelgeving die dit verbiedt.

Economie

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

wo, 10/05/2023 - 15:30
Intellectueel eigendom
Ondernemers kunnen met één aanvraag hun uitvinding beschermen in 17 landen van de Europese Unie. Dat is mogelijk zodra op 1 juni het unitair octrooi van kracht wordt. Ook opent dan in Den Haag een vestiging van de nieuwe Europese rechtbank voor octrooirechtszaken - het Unified Patent Court. Hierdoor wordt het beschermen van uitvindingen en innovaties eenvoudiger, efficiënter en goedkoper. Daar profiteren grote en kleine Nederlandse bedrijven van, maakte minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend bij de opening van het Unified Patent Court.

wo, 26/04/2023 - 08:06
Intellectueel eigendom
De creatieve prestaties van makers en uitvoerend kunstenaars worden voortaan wettelijk beter beschermd. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media hebben hiervoor de Wet auteurscontractenrecht uit 2015 aangescherpt.

ma, 27/02/2023 - 11:00
Intellectueel eigendom
Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd met de introductie van het unitair octrooi vanaf 1 juni 2023. Met één aanvraag kunnen bedrijven het eigendomsrecht op hun innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank in Den Haag handhaven in 17 EU-landen. Hierdoor wordt octrooibescherming eenvoudiger, efficiënter en goedkoper. Dat maakt het Nederlandse vestigings- en innovatieklimaat aantrekkelijker.

di, 15/10/2019 - 11:44
Intellectueel eigendom
Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) wil het toezicht op het collectief beheer van auteursrechten verder aanscherpen. Het College van Toezicht op Auteurs- en naburige rechten krijgt daartoe ruimere mogelijkheden om - waar nodig - op te treden tegen collectieve en onafhankelijke beheersorganisaties (zoals Vereniging Buma, Stichting Stemra en Sena). Het college houdt toezicht op de gang van zaken bij beheersorganisaties die voor onder meer schrijvers, componisten, kunstenaars en filmproducenten vergoedingen innen en verdelen voor het gebruik van hun werk.

di, 02/07/2019 - 10:30
Intellectueel eigendom
Een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) dat de nieuwe Europese richtlijn van 17 april 2019 over auteursrecht in de digitale eengemaakte markt omzet in Nederlands recht, is vandaag in consultatie gegaan. Doel van de richtlijn is onder meer het auteursrecht beter aan te laten sluiten bij ontwikkelingen in de digitale wereld. Ook wordt het makkelijker licenties te verlenen en toegang te krijgen tot auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals romans, brieven, dagboeken, verslagen, tekeningen en foto’s.