Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
46 onderwerpen

Economie

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: Door inkoopbeperkingen voor winkels, zoals supermarkten, drogisterijen en elektronicaketens die hen worden opgelegd door Europese fabrikanten en leveranciers zijn consumenten in Nederland vaak duurder uit dan bijvoorbeeld consumenten in Duitsland. Het is belangrijk dat de politiek in actie komt om in overleg met de EU-lidstaten te komen tot regelgeving die dit verbiedt.

Economie

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

do, 24/08/2023 - 09:00
Minder gas uit Rusland
Vandaag start de nieuwe ‘Zet ook de knop om’-campagne over de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. De campagne gaat in op de noodzaak om onze CO2-uitstoot omlaag te brengen, benadrukt de gezamenlijke inspanning die dat vraagt van overheden, bedrijven en mensen thuis en geeft concrete adviezen over klimaatvriendelijke keuzes. De campagne brengt daarom niet alleen in beeld waarom het belangrijk is om te verduurzamen, maar ook met welke grote en kleine keuzes dat kan.

vr, 14/04/2023 - 14:20
Minder gas uit Rusland
Nederland en Europa zijn de winter doorgekomen zonder fysieke gastekorten en Nederland staat er richting de volgende winter beter voor dan afgelopen jaar. De importcapaciteit voor vloeibaar gas (LNG) is zowel in Nederland als in buurlanden uitgebreid, huishoudens en bedrijven gebruiken – mede door de hoge prijzen - minder gas en er zit veel meer gas in de opslagen dan afgelopen jaar. Tegelijkertijd levert Rusland nu veel minder gas aan Europa dan begin vorig jaar en is de krapte op de Europese gasmarkt en het risico op tekorten niet weg. De overheid neemt daarom opnieuw maatregelen om gastekorten te voorkomen. Het blijft daarnaast noodzakelijk om het komende jaar energie te besparen. Dit schrijven minister Jetten en staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer in de update over de leveringszekerheid van gas in Nederland.

do, 06/04/2023 - 15:00
Minder gas uit Rusland
Het kabinet heeft de maatregelen die Nederland kan nemen bij een ernstige gascrisis verder uitgewerkt. Het gaat om de maatregelen die horen bij het hoogste niveau van het Bescherm- en Herstelplan Gas (BHG): een noodsituatie. Er wordt op korte termijn geen tekort aan gas verwacht. De maatregelen uit het BHG zijn verder uitgewerkt om goed voorbereid te zijn als er in de toekomst onverhoopt toch sprake zou zijn van een noodsituatie. De uitwerking bestaat uit een voorbereiding van de besparingstender, waarmee bedrijven tegen een vergoeding tijdelijk minder gas afnemen. En een verdere uitwerking van het afschakelplan. Het afschakelen van bedrijven en andere grote gasafnemers is een uiterste maatregel als er een tekort voor huishoudens en andere beschermde afnemers dreigt.

ma, 20/03/2023 - 13:15
Minder gas uit Rusland
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) opent dinsdag 21 maart het loket voor de mkb-regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Mkb-ondernemers, waarbij de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de omzet, kunnen tot 2 oktober 2023 compensatie aanvragen voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten.

di, 28/02/2023 - 09:00
Minder gas uit Rusland
Mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale omzet kunnen vanaf 21 maart de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen. De TEK-regeling is een tijdelijke tegemoetkoming voor energie-intensieve mkb-bedrijven voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd en loopt van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

vr, 24/02/2023 - 17:12
Minder gas uit Rusland
Het kabinet wil dat de gasopslagen in Nederland dit voorjaar opnieuw gemiddeld voor minimaal 90% gevuld worden. Dat is belangrijk om goed voorbereid te zijn voor de volgende winter.  Daarom kondigt het kabinet opnieuw een subsidieregeling aan om gasopslag Bergermeer te vullen. Dat is de grootste vrij toegankelijke gasopslag van West-Europa.

wo, 18/01/2023 - 10:05
Minder gas uit Rusland
Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit hebben. Het kabinet werkt daarom met spoed aan een regeling om ook deze groep te helpen met de hoge energieprijzen. Naar verwachting is de regeling midden februari afgerond. Meerdere partijen, waaronder woningbouwcorporaties, hebben om een inschatting van de tegemoetkoming gevraagd, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het bepalen van de voorschotten voor energie voor hun huurders of leden. De overheid deelt daarom nu vast een indicatie van de tegemoetkoming. De definitieve tegemoetkoming die per aanvraag aan de vereniging van eigenaren (VvE) of verhuurder wordt uitbetaald is nog wel afhankelijk van de verdere uitwerking van de regeling. Update 25 april 2023: Vanaf vandaag kunt u de tegemoetkoming aanvragen. Bekijk hiervoor het stappenplan voor het aanvragen van de tegemoetkoming voor mensen met een blokaansluiting. Of lees wanneer u de tegemoetkoming ontvangt.

ma, 19/12/2022 - 16:15
Minder gas uit Rusland
Het kabinet heeft de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) in oktober aangekondigd. De TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale omzet. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft de Tweede Kamer vandaag op hoofdlijnen geïnformeerd over de uitwerking van de regeling.

vr, 09/12/2022 - 15:30
Minder gas uit Rusland
Om de volgende winter voldoende gas te hebben, werkt het kabinet aan de voorbereiding voor het vullen van de gasopslagen. Het vuldoel voor de winter van 2023 – 2024 is minimaal 90%, conform Europese afspraken. Dit is goed voor ongeveer een derde van het nationaal verbruik, maar wordt ook gebruikt door andere Europese landen. EBN krijgt ook volgend jaar de opdracht om gasopslag ‘Bergermeer’ gedeeltelijk te vullen. Én zij krijgen de opdracht om gas, dat zij dit jaar heeft opgeslagen in Bergermeer, te laten zitten tot het eerste kwartaal 2024. Zo blijft er meer gas in voorraad en hoeft er minder te worden bijgevuld.