Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie, zorg en gezondheid

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
74 onderwerpen

Familie, zorg en gezondheid

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: De medische wetenschap heeft zich de afgelopen decennia op indrukwekkende wijze ontwikkeld. Er ontstaan nieuwe dilemma’s o.a. over de maakbaarheid van het leven en kosten die daaraan verbonden zijn. Door de vergrijzing moeten steeds minder werkende mensen zorgen voor steeds meer ouderen. Er moet daarom in de politiek en niet alleen onder medici een discussie op gang komen over wat wel en niet maatschappelijk verantwoord is als het gaat om de kosten van levensverlengende behandelingen (medicijnen en operaties) bij oudere patiënten.

Familie, zorg en gezondheid

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

di, 21/05/2024 - 18:03
Adoptie
Er worden per direct geen nieuwe interlandelijke adoptieprocedures opgestart. Reeds gestarte adoptieprocedures lopen vooralsnog wel door. Dat schrijft Minister Weerwind (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. De stop van nieuwe dossiers volgt nadat een Kamermeerderheid de minister voor Rechtsbescherming vorige maand opdroeg een plan te ontwikkelen voor het zorgvuldig afbouwen van interlandelijke adoptie. Bij deze afbouw staat het belang van kinderen die reeds in een adoptieprocedure zijn betrokken voorop. Ook de belangen van aspirant-adoptiefouders worden niet uit het oog verloren.

wo, 02/11/2022 - 12:00
Adoptie
Het adopteren van een kind uit de Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand en Zuid-Afrika blijft mogelijk. De samenwerking met deze landen wordt intensiever wat ten goede komt aan de te voeren procedures. Een besluit over de samenwerkingsrelatie met Bulgarije en Portugal wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2023 nadat nader onderzoek is gedaan door de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden. De adoptierelatie met de Verenigde Staten, China, Slowakije, Tsjechië, Peru, Columbia, Burkina Faso en Haïti wordt afgebouwd. Let op: Dit is een oud nieuwsbericht. Sinds 21 mei 2024 kunnen geen kinderen uit het buitenland meer worden geadopteerd. Adoptieprocedures die al zijn gestart, lopen vooralsnog wel door.

ma, 11/04/2022 - 12:06
Adoptie
De adoptie van kinderen uit het buitenland naar Nederland is in de toekomst alleen nog mogelijk voor kinderen voor wie in het land van herkomst écht niet kan worden voorzien in passende opvang. Aan adopties zullen striktere voorwaarden worden verbonden. Dat schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming vandaag aan de Tweede Kamer. Kinderen krijgen zo de kans om in een gezin op te groeien. Tegelijkertijd wordt de kritiek van de commissie Joustra ter harte genomen door een nieuw adoptiestelsel in te richten met extra waarborgen.

di, 09/11/2021 - 11:21
Adoptie
Het huidige onderzoek naar binnenlandse adoptie tussen 1956 en 1984 wordt stopgezet en er komt een nieuwe, onafhankelijke onderzoekscommissie. Dat betekent een herstart van het onderzoek naar de geschiedenis van binnenlandse afstand en adoptie waarbij alleenstaande moeders hun kind hebben afgestaan om geadopteerd te worden.

vr, 04/06/2021 - 16:30
Adoptie
Er blijft altijd een kans op misstanden als kinderen in Nederland worden geadopteerd vanuit het buitenland, ook als het huidige stelsel op de schop gaat. Wel kunnen aanpassingen ertoe leiden dat de kans op misstanden kleiner wordt. Dat blijkt uit een verkenning die minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft uitgevoerd naar de toekomst van interlandelijke adoptie.

ma, 08/02/2021 - 09:00
Adoptie
De Nederlandse overheid is tekortgeschoten door jarenlang weg te kijken van misstanden bij interlandelijke adoptie en hier niet op in te grijpen. Die conclusie trekt minister Dekker voor Rechtsbescherming uit het rapport van de commissie Joustra over de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid bij interlandelijke adoptie van kinderen in tenminste de periode 1967-1998. De commissie concludeert dat de Nederlandse overheid vanuit de gedachte met adoptie uit het buitenland ‘goed te doen’ zich in het verleden te passief heeft opgesteld. Hierdoor was het toezicht op adoptieprocedures onvoldoende en is er niet ingegrepen bij misstanden die aan het licht kwamen. Hoewel er in de loop der tijd verschillende maatregelen zijn genomen om het toezicht op en de regulering van adoptie te verbeteren, concludeert de commissie dat het  systeem inherente kwetsbaarheden bevat. Reden voor minister Dekker om per direct interlandelijke adoptieprocedures op te schorten.

ma, 11/01/2021 - 15:47
Adoptie
Alle mensen die zich in de periode tussen september 2019 en 31 juli 2020 bij het  Aanmeldpunt Binnenlandse afstand en adoptie hebben gemeld, ontvangen deze week een bericht van Fiom of het Verwey-Jonker Instituut. Daarin informeert het ministerie van Justitie en Veiligheid hen over de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar binnenlandse afstand en adoptie tussen 1956 en 1984. Dit onderzoek loopt helaas vertraging op doordat er fouten zijn gemaakt bij de inrichting van het Aanmeldpunt.