Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie, zorg en gezondheid

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
74 onderwerpen

Familie, zorg en gezondheid

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: De medische wetenschap heeft zich de afgelopen decennia op indrukwekkende wijze ontwikkeld. Er ontstaan nieuwe dilemma’s o.a. over de maakbaarheid van het leven en kosten die daaraan verbonden zijn. Door de vergrijzing moeten steeds minder werkende mensen zorgen voor steeds meer ouderen. Er moet daarom in de politiek en niet alleen onder medici een discussie op gang komen over wat wel en niet maatschappelijk verantwoord is als het gaat om de kosten van levensverlengende behandelingen (medicijnen en operaties) bij oudere patiënten.

Familie, zorg en gezondheid

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

vr, 13/09/2024 - 14:00
Werken in de zorg
Onze zorg is van onschatbare waarde en staat al lange tijd onder grote druk. Het wordt steeds lastiger voor medewerkers om de groeiende zorgvraag op te vangen. Tegelijkertijd mijden mensen vaak zorg uit angst voor de kosten. Dat is ongewenst. Met het flink verlagen van het eigen risico en het nemen van maatregelen om wachtlijsten in bijvoorbeeld de jeugdzorg en ggz terug te dringen, creëert het kabinet een gelijkwaardigere toegang tot zorg. Je urgentie wordt leidend. We willen dat iedereen, van jong tot oud, in Nederland gezond en fit kan zijn en blijven.

wo, 24/04/2024 - 14:00
Werken in de zorg
Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak voor. Het is belangrijk om aangifte te doen; dit is een van de dingen die je kunt doen en het geeft een krachtig signaal af voor zowel dader als medewerker. Dit wordt echter nog weinig gedaan. Het ministerie van VWS organiseert daarom vanaf 22 april 2024 10 regionale bijeenkomsten over het thema agressie en aangifte in zorg en welzijn.

ma, 07/11/2022 - 13:00
Werken in de zorg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vereenvoudigt de beroepenstructuur. Met dit besluit komt er per 1 januari 2025 één basisberoep voor de psychologische zorg in de Wet BIG. Deze wijziging moet professionals én cliënten meer duidelijkheid geven bij wie men terecht kan voor de best passende behandeling in de GGZ. Het besluit wordt genomen op basis van een breed gedragen advies van beroepsverenigingen Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). 

vr, 30/09/2022 - 15:45
Werken in de zorg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vandaag het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn (TAZ) gepubliceerd. Met het programma wil minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport het werkplezier van zorgmedewerkers vergroten en de toegankelijkheid van de zorg in de toekomst garanderen.

do, 08/09/2022 - 07:00
Werken in de zorg
Het ministerie van VWS stelt € 12,75 miljoen subsidie beschikbaar om veerkracht en zeggenschap binnen de zorg te stimuleren. Met het geld kunnen zorgorganisaties activiteiten opzetten die de zeggenschap van zorgmedewerkers in de organisatie versterken, zoals het opzetten van een verpleegkundige adviesraad. De subsidieregeling kan ook worden ingezet om te werken aan de fysieke en mentale veerkracht van verpleegkundigen en verzorgenden, bijvoorbeeld met gerichte trainingen en workshops. Het loket voor de subsidieregeling is vanaf 9 september geopend op de website van DUS-I.

vr, 29/04/2022 - 16:05
Werken in de zorg
Het kabinet heeft vandaag ingestemd met een pakket aan maatregelen om de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) klaar te maken voor toekomstige ontwikkelingen. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijker gemaakt welke zorgverlener voorbehouden handelingen mag verrichten en moet er meer aandacht komen voor het leren van tuchtuitspraken door zorgverleners.

vr, 25/02/2022 - 15:45
Werken in de zorg
Het kabinet komt met tijdelijke ondersteuning voor zorgwerkgevers om medewerkers die twee jaar na hun covid-besmetting nog steeds klachten hebben langer in dienst te houden. Met een subsidieregeling worden werkgevers gestimuleerd om de re-integratie van hun medewerkers te continueren zodat de medewerker kan blijven werken aan herstel en re-integratie. Het doel is om de zorgmedewerkers te behouden voor de zorg. Dat schrijft minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. 

vr, 25/02/2022 - 15:45
Werken in de zorg
Het kabinet heeft op voorstel van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten dat drie differentiaties van de Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH) worden opgenomen in de Wet BIG. Het gaat om de differentiaties ambulancezorg, spoedeisende hulp en cardiodiagnostiek/interventiecardiologie. Deze BMH’ers krijgen een functioneel zelfstandige bevoegdheid voor het verrichten van bepaalde voorbehouden handelingen. Concreet betekent dit dat zij handelingen zonder toezicht en tussenkomst van een arts mogen verrichten.

do, 01/10/2020 - 15:21
Werken in de zorg
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) heeft besloten om voorlopig diploma’s van Fundashon Mariadal op Bonaire rechtstreeks toegang te geven tot het BIG-register. Dit vooruitlopend op een definitieve wettelijke regeling. Verpleegkundigen met een dergelijk diploma kunnen vanaf nu in Europees Nederland aan het werk.