Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie, zorg en gezondheid

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
74 onderwerpen

Familie, zorg en gezondheid

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: De medische wetenschap heeft zich de afgelopen decennia op indrukwekkende wijze ontwikkeld. Er ontstaan nieuwe dilemma’s o.a. over de maakbaarheid van het leven en kosten die daaraan verbonden zijn. Door de vergrijzing moeten steeds minder werkende mensen zorgen voor steeds meer ouderen. Er moet daarom in de politiek en niet alleen onder medici een discussie op gang komen over wat wel en niet maatschappelijk verantwoord is als het gaat om de kosten van levensverlengende behandelingen (medicijnen en operaties) bij oudere patiënten.

Familie, zorg en gezondheid

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

do, 25/04/2024 - 17:48
Orgaandonatie en weefseldonatie
Het aantal actieve registraties in het Donorregister is met meer dan 50% gestegen sinds de wijziging van de Wet op de Orgaandonatie. Sinds die wijziging ben je een potentiële orgaandonor, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Vandaag is de eerste evaluatie van de gewijzigde wet gepubliceerd, waaruit blijkt dat het aantal actieve registraties is gestegen van 6,9 miljoen in 2020 naar 10,7 miljoen in 2023. Daarnaast blijkt uit de evaluatie een lichte toename van het aantal donaties en daadwerkelijk uitgevoerde orgaan- en weefseltransplantaties.

wo, 25/05/2022 - 08:00
Orgaandonatie en weefseldonatie
Vanaf 1 januari 2023 moet het voor alle mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogelijk worden bloed- en plasmadonor te zijn. Dat laat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag weten. Op dit moment is bloed- en plasmadonatie alleen mogelijk voor MSM die een vaste relatie hebben of langer dan 4 maanden niet seksueel actief zijn.

wo, 12/05/2021 - 11:55
Orgaandonatie en weefseldonatie
De ministerraad heeft op voorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met de Wet zeggenschap lichaamsmateriaal (Wzl). Deze wet stelt voorwaarden waaronder het mogelijk is om lichaamsmateriaal in te zetten voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek of de ontwikkeling van medicijnen. Met de wet wordt de zorgvuldige omgang met lichaamsmateriaal gewaarborgd en de zeggenschap van donoren vergroot.

do, 11/03/2021 - 17:00
Orgaandonatie en weefseldonatie
In overleg tussen minister Tamara van Ark, Sanquin, COC en de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten (NVHP) is vastgesteld dat per 1 september 2021 mannen met een vaste partner van hetzelfde geslacht bloed kunnen doneren. Sanquin concludeert uit onderzoek dat het risico op bloed overdraagbare infecties minimaal is, bij het aangepaste donorselectiebeleid worden geen problemen verwacht voor de veiligheid van bloedproducten.

do, 05/11/2020 - 13:30
Orgaandonatie en weefseldonatie
Sinds vandaag staan er meer dan 8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister. De nieuwe donorwet, die op 1 juli van kracht werd, vraagt van alle mensen vanaf 18 jaar om een keuze te maken over orgaandonatie. De afgelopen maanden nam het aantal ingevulde keuzes sterk toe doordat iedereen, die nog geen keuze had gemaakt, een brief kreeg vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

di, 01/09/2020 - 10:15
Orgaandonatie en weefseldonatie
Vanaf vandaag vallen de eerste brieven voor het nieuwe Donorregister op de mat. Iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt in de komende maanden een brief met de vraag dat alsnog te doen. Minister Tamara van Ark brengt in dit kader een bezoek aan de Bibliotheek Katwijk. Bijna 800 bibliotheken door het hele land geven voorlichting en bieden hulp bij het invullen van de keuze in het Donorregister. Vanaf nu kun je hiervoor zonder afspraak binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt. Je hoeft hiervoor niet te wachten op de brief. De verzending van zo’n 7 miljoen brieven vindt stap voor stap plaats tussen begin september 2020 en half maart 2021.

wo, 01/07/2020 - 07:00
Orgaandonatie en weefseldonatie
Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

ma, 21/10/2019 - 07:00
Orgaandonatie en weefseldonatie
Kleine verschillen op provinciaal niveau bij ingevulde keuzes Den Haag, 21 oktober 2019 – Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari 2018, hebben 508.000 personen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg. Tijdens de Week van het Donorregister (21-27 oktober) informeert en motiveert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Nederlanders hun keuze in te vullen in het Donorregister. De week staat in het teken van de nieuwe donorwet die op 1 juli 2020 ingaat. In de nieuwe wet is bepaald dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze je maakt, dat bepaal je zelf. Wie geen keuze invult, komt vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.