Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie, zorg en gezondheid

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
74 onderwerpen

Familie, zorg en gezondheid

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: De medische wetenschap heeft zich de afgelopen decennia op indrukwekkende wijze ontwikkeld. Er ontstaan nieuwe dilemma’s o.a. over de maakbaarheid van het leven en kosten die daaraan verbonden zijn. Door de vergrijzing moeten steeds minder werkende mensen zorgen voor steeds meer ouderen. Er moet daarom in de politiek en niet alleen onder medici een discussie op gang komen over wat wel en niet maatschappelijk verantwoord is als het gaat om de kosten van levensverlengende behandelingen (medicijnen en operaties) bij oudere patiënten.

Familie, zorg en gezondheid

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

ma, 30/08/2021 - 07:00
Zwangerschap en geboorte
Ministerie VWS en Sense lanceren campagne tegen ongewenst gedrag Heb je zin? Vind je het lekker? Vond je het fijn? Het zijn belangrijke vragen waarmee jongeren voor, tijdens en na een intiem moment hun seksuele wensen en grenzen bespreekbaar kunnen maken. Om jongeren te motiveren hierover een gesprek te voeren en zo ongewenst gedrag te voorkomen, lanceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, in samenwerking met Sense, vandaag de campagne “Zin? Lekker? Fijn? – Praat met elkaar over wat je wel en niet wil.”

ma, 29/03/2021 - 07:00
Zwangerschap en geboorte
Het is belangrijk dat jongeren goed weten welke voorbehoedsmiddelen er zijn. Veel jongeren zijn niet bekend met de grote variatie en wat het beste bij hen past. Om hen te helpen bij het kiezen van het meest geschikte middel, en daarmee onbedoelde zwangerschappen en soa’s te voorkomen, lanceren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Sense.info de campagne ‘Welk voorbehoedsmiddel past bij jou: de Vrij Veilige Dating Show’.

di, 09/02/2021 - 09:00
Zwangerschap en geboorte
Met de nieuwe campagne ‘Mamaliefde is…’ wil staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) helpen om stress onder aanstaande moeders tijdens en na hun zwangerschap te verminderen. Door moeders en vaders op te roepen om zorgen rondom bijvoorbeeld financiën, relatie en wonen met hun zorgverlener te bespreken, wordt de kans op een goede start van hun kind vergroot. De tijd vlak voor de conceptie tot het tweede levensjaar is cruciaal voor zowel de fysieke als mentale gezondheid in het latere leven van het kind. Stress kan ouders belemmeren warmte en genegenheid te geven en adequaat te reageren op wat hun kindje nodig heeft.

do, 24/09/2020 - 17:00
Zwangerschap en geboorte
Minister Tamara van Ark, Medische Zorg en Sport, verhoogt het budget voor kraamzorg vanaf 2021 met € 10 miljoen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor 2021 nieuwe tarieven voor de kraamzorg vastgesteld. Hiervoor heeft de NZa een kostenonderzoek uitgevoerd onder een groot deel van de kraamzorgaanbieders. Dit leidt tot een gemiddelde tariefstijging van 6,4% ten opzichte van de tarieven in 2020. Om kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars de ruimte te geven afspraken te maken op basis van deze nieuwe tarieven verhoogt de minister structureel het budget voor de kraamzorg.

di, 25/08/2020 - 10:42
Zwangerschap en geboorte
Eén op de vijf vrouwen in Nederland raakt ooit onbedoeld zwanger. Dat kan behoorlijk schrikken zijn, zowel voor de vrouwen als voor mannen. Het nieuwe onafhankelijke informatiepunt onbedoeldzwanger.info biedt steun, geeft voorlichting en helpt bij het doorverwijzen naar een passende partij voor een keuzehulpgesprek als hier behoefte aan is. Dankzij de chat- en telefoonfunctie kun je op ieder moment van de week in gesprek met de medewerkers van onbedoelzwanger.info. Het informatiepunt is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

do, 06/02/2020 - 10:15
Zwangerschap en geboorte
Minister Hugo de Jonge (VWS) stelt 2,5 miljoen euro extra beschikbaar voor het landelijke programma Kansrijke Start. Dat maakte hij vandaag bekend tijdens de conferentie ‘Samen verder met Kansrijke Start’. Met het geld kunnen gemeenten samen met partijen uit de geboortezorg investeren in de eerste 1000 dagen van een kind en daarmee zorgen voor betere gezondheidsuitkomsten, zoals minder vroeggeboortes en minder kinderen die met een te laag gewicht geboren worden.

vr, 06/12/2019 - 08:15
Zwangerschap en geboorte
Jaarlijks vinden er in Nederland zo’n 30.000 abortussen plaats. Bij een derde van deze vrouwen is dat niet de eerste keer. Om herhaalde abortussen te voorkomen maken de ministers De Jonge en Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het mogelijk dat het plaatsen van een spiraaltje na een zwangerschapsafbreking vergoed wordt en dat vrouwen in bepaalde persoonlijke omstandigheden ook de kosten van het spiraaltje vergoed kunnen krijgen nadat zij een zwangerschapsafbreking hebben ondergaan.

do, 05/12/2019 - 08:28
Zwangerschap en geboorte
Minister Hugo de Jonge (VWS) stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek Generation R van het Erasmus MC. De Jonge ontvangt vandaag het eerste exemplaar van het boek ‘Gezond Opgroeien. Van een kwetsbare naar een Kansrijke Start’ met daarin de resultaten van 15 jaar onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

ma, 28/10/2019 - 16:00
Zwangerschap en geboorte
Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de ziekte spinale musculaire atrofie (SMA) wordt opgenomen in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s. De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het RIVM vraagt om de nodige zaken uit te zoeken en voor te bereiden. Hiermee volgt Blokhuis het advies op van de Gezondheidsraad.