Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie, zorg en gezondheid

Zie wat er gebeurt en geef je mening

Informatie gepubliceerd door de overheid over diverse onderwerpen per thema gerangschikt

  • Belastingen, uitkeringen
    en toeslagen
  • Bouwen en wonen
  • Economie
  • Familie, zorg en
    gezondheid
  • Internationale
    samenwerking
  • Klimaat, milieu
    en natuur
  • Migratie en reizen
  • Onderwijs
  • Overheid en
    democratie
  • Recht, veiligheid
    en defensie
  • Verkeer en vervoer
  • Werk
74 onderwerpen

Familie, zorg en gezondheid

Klik hieronder op de naam van een onderwerp om hiernaast samenvattingen van de laatste nieuwsberichten over dit onderwerp te kunnen lezen op de website Rijksoverheid.nl. Klik op de titel van de berichten om het hele artikel te lezen op Rijksoverheid.nl.

Opinielijst

Er zijn momenteel 1 opinies binnen dit thema waar je op kunt reageren.

De redactie brengt de volgende stelling in: De medische wetenschap heeft zich de afgelopen decennia op indrukwekkende wijze ontwikkeld. Er ontstaan nieuwe dilemma’s o.a. over de maakbaarheid van het leven en kosten die daaraan verbonden zijn. Door de vergrijzing moeten steeds minder werkende mensen zorgen voor steeds meer ouderen. Er moet daarom in de politiek en niet alleen onder medici een discussie op gang komen over wat wel en niet maatschappelijk verantwoord is als het gaat om de kosten van levensverlengende behandelingen (medicijnen en operaties) bij oudere patiënten.

Familie, zorg en gezondheid

Maar hier een keuze om slechts één onderwerp te zien

do, 23/02/2023 - 15:30
Regeldruk in de zorg
Minister Conny Helder voor Langdurige zorg en Sport trekt € 1,8 miljoen extra uit voor de subsidie voor de aanpak van lokale regeldruk in de zorg. Het geld in deze subsidie helpt organisaties om projecten op te starten om de regeldruk binnen de eigen organisatie te verlagen. Minder regeldruk geeft zorgverleners meer tijd om goede zorg en aandacht aan patiënten te besteden. Het extra geld wordt beschikbaar gesteld vanwege de grote belangstelling voor de subsidie. Met 164 aanvragen werd het budget voor de eerste aanvraagronde ruim overschreden. 

wo, 08/06/2022 - 18:00
Regeldruk in de zorg
Minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder maakt werk van het verder verminderen van administratieve regeldruk in de zorg. Het vervolgprogramma [Ont]Regel de Zorg moet werkplezier in de zorg vergroten en meer tijd vrijmaken om zorg te bieden. De ambitie van het programma is om nieuwe regeldruk te voorkomen en bestaande wet- en regelgeving waar mogelijk te versimpelen of schrappen. Daarnaast gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zorginstellingen en zorgwerknemers ondersteunen om in de directe omgeving onnodige regeldruk te verminderen. 

vr, 23/04/2021 - 14:08
Regeldruk in de zorg
De ministerraad is akkoord gegaan met het wetsvoorstel maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015. Het wetsvoorstel maakt het gemeenten mogelijk om aanbestedingsprocedures voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning eenvoudiger in te richten. Het wetsvoorstel is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

wo, 12/02/2020 - 12:30
Regeldruk in de zorg
Er moet een einde komen aan het tijdschrijven in de jeugdzorg. Dat heeft minister Hugo de Jonge (VWS) vandaag afgesproken met de bonden FNV en CNV, Jeugdzorg Nederland en de VNG. Voor veel professionals in de jeugdzorg betekent dit dat ze vele uren per week minder kwijt zijn aan papierwerk en straks meer tijd over hebben voor zorg en ondersteuning aan kinderen. De betrokken partijen kwamen in Rotterdam bijeen tijdens de landelijke (regel)schrapweek in de jeugdzorg.

di, 05/11/2019 - 11:35
Regeldruk in de zorg
In de palliatieve zorg, de zorg tijdens de laatste levensfase van een patiënt, is het in de meeste situaties niet meer nodig om een zogenaamde terminaliteitsverklaring te gebruiken. Dat hebben verschillende partijen uit de zorg* en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met elkaar afgesproken. De verklaring zorgt voor veel onvrede onder patiënten en zorgprofessionals, omdat het patiëntonvriendelijk is en voor veel onnodige administratie zorgt.

vr, 04/10/2019 - 16:27
Regeldruk in de zorg
Mensen met een chronische aandoening hoeven straks niet meer om de zoveel tijd naar een arts om opnieuw aan te tonen dat zij deze aandoening hebben. Dat hebben de ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Bruins (Medische Zorg en Sport) afgesproken met de zorgverzekeraars. Per 1 januari 2020 is een eenmalige diagnose door de behandeld arts voldoende. Het is één van de maatregelen die wordt genomen om de onnodige administratie in de zorg te lijf te gaan.